Szilvás gombóc

 2013.08.28. 12:11

IMG_2376_2.JPG

Hozzávalók: 

1 kg krumpli

1 tojás

1 ek vaj

35-40 dkg liszt

pici só

szilva

olaj

25 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés: 

A krumplit a héjában puhára főzzük, majd a héj eltávolítása után alaposan áttörjük. Picit megsózzuk, és megvárjuk, amíg kihűl. 

Hozzáadjuk a vajat, a tojást és a liszt egy részét, majd elkezdjük gyúrni. Addig adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk, amíg már nem túl ragacsos és nem igényel többet. Ezt ki kell tapasztalni.

Megmosunk 20-25 db szilvát. A tésztából hengert formálunk és szeleteket vágunk belőle. 

IMG_2365.JPG

A szeleteket közepére egy-egy szilvát helyezünk és befedjük vele a gyümölcsöt. Lisztes kézzel formázzuk szép gombóccá. 

Miközben készülnek a gombócok, forraljunk fel 3 liter vizet egy kis sóval. A gombócokat tegyük óvatosan a forrásban lévő vízbe, de egyszerre csak annyit, ami kényelmesen elfér egymás mellett. Addig kell főzni, amíg fel nem jön a víz tetejére.

Egy serpenyőben felmelegítünk 1 dl olajat és a zsemlemorzsát folyamatos keverés közben megpirítjuk. A megfőtt gombócokat azonnal beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába.

IMG_2369.JPG

Fahéjas cukorral és szilvaszósszal tálaljuk. 

A szilvaszósz elkészítése: 

A szilvákat kimagozzuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal. A gombócok főzővízéből adunk hozzá 1 merőkanállal. Addig főzzük, amíg a szilvák meg nem puhulnak, ez maximum 10 perc.

A szilvaszósz ötlete és a gombóc alapreceptje innen származik: 

http://kisildi.blogspot.hu/2012/08/szilvas-gomboc.html

Káosz Kapitány facebook-oldala: 

https://www.facebook.com/pages/K%C3%A1osz-Kapit%C3%A1ny-Konyh%C3%A1ja/283346191810827

Káoszméter: 8,5

Megéri: ha ráérünk, nagyon is, de tényleg csak akkor, ha sok időnk van

A bejegyzés trackback címe:

https://kaoszkapitanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr315481733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása