Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 tojás
1 ek vaj
35-40 dkg liszt
pici só
szilva
olaj
25 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A krumplit a héjában puhára főzzük, majd a héj eltávolítása után alaposan áttörjük. Picit megsózzuk, és megvárjuk, amíg kihűl.
Hozzáadjuk a vajat, a tojást és a liszt egy részét, majd elkezdjük gyúrni. Addig adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk, amíg már nem túl ragacsos és nem igényel többet. Ezt ki kell tapasztalni.
Megmosunk 20-25 db szilvát. A tésztából hengert formálunk és szeleteket vágunk belőle.
A szeleteket közepére egy-egy szilvát helyezünk és befedjük vele a gyümölcsöt. Lisztes kézzel formázzuk szép gombóccá.
Miközben készülnek a gombócok, forraljunk fel 3 liter vizet egy kis sóval. A gombócokat tegyük óvatosan a forrásban lévő vízbe, de egyszerre csak annyit, ami kényelmesen elfér egymás mellett. Addig kell főzni, amíg fel nem jön a víz tetejére.
Egy serpenyőben felmelegítünk 1 dl olajat és a zsemlemorzsát folyamatos keverés közben megpirítjuk. A megfőtt gombócokat azonnal beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába.
Fahéjas cukorral és szilvaszósszal tálaljuk.
A szilvaszósz elkészítése:
A szilvákat kimagozzuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal. A gombócok főzővízéből adunk hozzá 1 merőkanállal. Addig főzzük, amíg a szilvák meg nem puhulnak, ez maximum 10 perc.
A szilvaszósz ötlete és a gombóc alapreceptje innen származik:
http://kisildi.blogspot.hu/2012/08/szilvas-gomboc.html
Káosz Kapitány facebook-oldala:
https://www.facebook.com/pages/K%C3%A1osz-Kapit%C3%A1ny-Konyh%C3%A1ja/283346191810827
Káoszméter: 8,5
Megéri: ha ráérünk, nagyon is, de tényleg csak akkor, ha sok időnk van