Tipikus olasz étel: alig van benne valami, de ami benne van, az tökéletes ízharmóniát alkot. Én nem akartam elhinni, hogy tényleg ilyen kevés hozzávalóból ilyen ízek fognak kisülni. Vagy kifőni.
Hozzávalók:
20 dkg pancetta vagy kolozsvári szalonna
70 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
50 dkg tészta (eredetileg bucatini)
olaj
só
bors
chili
bazsalikom
fokhagyma
sajt (ha tehetjük, parmezán)
1. A hagymát felaprítjuk és az apróra kockázott szalonnával együtt elkezdjük sütni.
2. Amíg sülnek, leturmixoljuk a paradicsomokat.
3. Ha a szalonna és a hagyma már jól néz ki, mehet rá a paradicsomszósz, arra pedig a fűszerek.
4. Amíg a szósz fő (15 perc), főzzük ki a tésztát hozzá.
5. Ha kész a tészta, keverjük össze a szósszal.
Ha van otthon egy kis borunk, az is mehet bele még az elején. Nyilván parmezánnal a legfinomabb és úgy tökéletes, de azért más sajt sem rontja el. Bort viszont csak tényleg akkor tegyünk bele, ha kiváló minőségű és szeretjük inni is, mert ha nem jót választunk, akkor elronthatja az egész ételt. Én ezért nem is tettem bele :).