Ugye a sörre mondják, hogy folyékony kenyér, tehát akkor a kenyér nem más, mint a szilárd sör? :) Limarától próbálom ellesni a kenyérkészítés csínját-bínját, legközelebb majd öregtészta is kerül bele, de ez most egy leegyszerűsített verzió.
Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt (BL80)
2,5 dkg élesztő
3 dl víz
2 tk. só
2 ek. burgonyapehely
2 ek. olaj
1 ek. cukor
Elkészítés:
1. A víz felét keverjük el a cukorral és melegítsük meg. Morzsoljuk bele az élesztőt.
2. Egy tálba mérjük ki a többi hozzávalót.
3. Ha az élesztő felfutott öntsük a tálba.
4. Fakanállal keverjük össze, amennyire tudjuk, utána pedig kézzel dagasszuk tovább. A lényeg, hogy egy ruganyos kis cipót kapjunk.
5. Ha ez megvan, lisztezzük meg a bucit és alatta a tálat is. Hagyjuk kelni egy órát.
6. Ha megkelt, lapítsuk ki a tésztát és formázzunk veknit belőle: http://www.limarapeksege.hu/2010/06/vekni-formazasa.html
7. Tegyük egy kiolajozott vagy szilikonos sütőpapíros jénaiba és hagyjuk még kelni.
8. Ha már szépen kitölti a jénait, spricceljük le vagy ecseteljük le vízzel. Tegyük rá a jénaira a tetejét.
9. Tegyük előmelegített 220 fokos sütőbe kb. 45 percre, majd óvatosan vegyük le a jénai tetejét és így süssük még 10 percet.
10. Ha kivettük a sütőből, ismét spricceljünk vagy kenjünk egy kis vizet a kenyérre, így jó ropogós lesz.
Mindenféle savanyú káposztás étel mellé kötelező ez a friss, házi kenyér! Legközelebb sült kolbász mellé fog elkészülni.