A szilárd sör

 2013.07.19. 11:00

IMG_1581.JPG

Ugye a sörre mondják, hogy folyékony kenyér, tehát akkor a kenyér nem más, mint a szilárd sör? :) Limarától próbálom ellesni a kenyérkészítés csínját-bínját, legközelebb majd öregtészta is kerül bele, de ez most egy leegyszerűsített verzió.

Hozzávalók: 

50 dkg kenyérliszt (BL80)

2,5 dkg élesztő

3 dl víz

2 tk. só

2 ek. burgonyapehely

2 ek. olaj

1 ek. cukor

Elkészítés: 

1. A víz felét keverjük el a cukorral és melegítsük meg. Morzsoljuk bele az élesztőt.

2. Egy tálba mérjük ki a többi hozzávalót.

3. Ha az élesztő felfutott öntsük a tálba.

4. Fakanállal keverjük össze, amennyire tudjuk, utána pedig kézzel dagasszuk tovább. A lényeg, hogy egy ruganyos kis cipót kapjunk. 

5. Ha ez megvan, lisztezzük meg a bucit és alatta a tálat is. Hagyjuk kelni egy órát.

6. Ha megkelt, lapítsuk ki a tésztát és formázzunk veknit belőle: http://www.limarapeksege.hu/2010/06/vekni-formazasa.html

7. Tegyük egy kiolajozott vagy szilikonos sütőpapíros jénaiba és hagyjuk még kelni.

8. Ha már szépen kitölti a jénait, spricceljük le vagy ecseteljük le vízzel. Tegyük rá a jénaira a tetejét.

9. Tegyük előmelegített 220 fokos sütőbe kb. 45 percre, majd óvatosan vegyük le a jénai tetejét és így süssük még 10 percet.

10. Ha kivettük a sütőből, ismét spricceljünk vagy kenjünk egy kis vizet a kenyérre, így jó ropogós lesz.

IMG_1586.JPG

Mindenféle savanyú káposztás étel mellé kötelező ez a friss, házi kenyér! Legközelebb sült kolbász mellé fog elkészülni.

Címkék: fehér kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://kaoszkapitanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr615414680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása