Régóta ki akartam próbálni, mert nagyon szeretjük, de a boltban meglehetősen drága. Imádok kelt tésztát készíteni, így külön öröm volt. Hétköznapokon is simán belefér az elkészítése, hiszen este megcsinálhatjuk a tésztát, éjszakára állni hagyjuk, reggel pedig megsütjük. A receptet Konyhán innen - kerten túl Ágitól lestem el. Jó lenne egyszer őt húzni a blogkóstolón, de most anélkül is kóstoltam tőle és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.
Hozzávalók:
35 dkg kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 dkg élesztő
4 dl langyos víz
1 ek olívaolaj
1 tk só
1 tk cukor.
Elkészítés:
1. Az összes hozzávalót egy tálba öntjük, és fakanállal alaposan összekeverjük. Nem kell gyúrni.
2. Letakarjuk, és 5 órán át kelesztjük ( egész éjszaka is lehet).
3. A tésztát két részre osztjuk, alatta meglisztezzük a felületet és a tésztát is kicsit meglisztezzük, mert nagyon ragacsos.
4. A részeket téglalappá lapogatjuk, és a hosszabb végénél feltekerjük, mint egy bagettet. A két végét ellentétes irányba megcsavarjuk.
5. A sütőt előmelegítjük, addig hagyjuk még kelni a kenyérkéket.
6. Egy tepsibe vagy fazékba vizet öntünk, és betesszük alulra a sütőbe. Így jó párás lesz a levegő odabent.
7. A kenyereket vízzel átkenjük, majd fél órán át sütjük.