Ez a palacsinta majdnem olyan, mint az epres túró rudi, csak nincs rajta csoki, de legközelebb az is lesz a tökéletes összhatás érdekében. Amúgy a palacsinta végtelenül egyszerű étel, ami néhány hozzávalóból elkészíthető, de kell hozzá egy jó alaprecept, mert nem lehet csak úgy össze-vissza kutyulni azt a pár hozzávalót, ha nem akarjuk, hogy a végeredmény csomós legyen és szakadós.
Nekem ez a palacsintatészta vált be a legjobban:
Egy tálba üssünk bele két egész tojást és keverjük jól össze 2,5 dl tejjel. Utána részletekben adjunk hozzá 20 dkg lisztet. Mindig keverjük el szép simára. Ezt a sűrűbb tésztát hígítsuk fel 2 dl vízzel vagy ásványvízzel. Keverjük meg, ha mindent jól csináltunk, egy tejszín sűrűségű sima tésztát kaptunk. Még tehetünk bele néhány csepp olajat, hogy ne ragadjon oda annyira a serpenyőhöz. Én a serpenyőt soha nem szoktam külön kiolajozni. Azonnal süthetjük is a palacsintákat.
A töltelékhez 25 dkg túrót 1 dl natúr joghurttal (helyette lehet tejföl) és 3 evőkanál cukorral elturmixoltam krémesre. Mehet bele citromhéj és vaníliás cukor is. Amúgy a citromhéj nem könnyű eset manapság, tekintve, hogy már hivatalosan sem ehető dolog, úgyhogy én szárítottból csináltam, ami kezeletlen citromnak a héja, viszont így szárítva nem elég intenzív. A legegyszerűbb, ha kezeletlen héjú citromot veszünk, persze az nem olcsó mulatság, de nyilván megéri, ha az egészségünkről van szó. Ha valakit érdekel bővebben a téma, itt van néhány cikk:
http://www.maimoni.hu/2010/12/mi-is-gond-citromhejjal.html
http://zamatesillat.blogspot.hu/2010/11/miert-ne-hasznaljuk-citrusok-hejat.html
http://selectfood.blogspot.hu/2010/11/jo-tudni-citrusok-hejarol-mielott.html#.UcVtxvl7K6M.
Szóval ennyit a citromhéjról.
A töltelékhez kell még külön eperdzsem. Ha megsültek a palacsinták, tegyük rá először a túrótölteléket, aztán pedig egy csíkban helyezzük rá kanállal az eperdzsemet. Ha ez megvan tekerjük fel a csíkkal párhuzamosan.
Nálam most a csokiöntet kimaradt, de ha még az is lenne, igazi epres túró rudis palacsinta lenne :).