Ez a kaja annyira jó, hogy sírni tudnék tőle. Az egyik legtökéletesebb dolog a világon...
Hozzávalók:
1 nagy vöröshagyma
1 nagy sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
50 dkg darált hús
olaj, fűszerek (bazsalikom, oregánó, só, bors)
2 dl paradicsomszósz
20-30 dkg sajt
A besamelhez:
5 dkg vaj
5 dl tej
5 dkg liszt
parmezán
A tésztához:
4 tojás
40 dkg liszt
szükség esetén pici víz
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. 40 dkg lisztet kimérünk egy nagy tálba és a közepére lyukat csinálunk. Ebbe beleütünk négy tojást, majd fakanállal elvegyítjük a dolgokat. Utána kézzel alaposan összegyúrjuk. Ha nem áll össze, pár csepp vizet teszünk hozzá. Ha van például friss bazsalikomunk vagy petrezselymünk, jó ötlet belegyúrni a tésztába. Letakarva félretesszük.
A hagymát és a sárgarépát hámozás után turmixoljuk apróra. Olajon süssük meg, majd mehet hozzá a hús. Egy másik fazékban melegítsük fel a vajat és keverjük el a liszttel. Picit pirítsuk meg, majd mehet rá a tej. Időnként kevergessük meg, nehogy leégjen. Közben a húst fűszerezzük, ha van kéznél egy kis vörösbor, löttyintsük rá belőle. Ha elfőtt, mehet a paradicsomszósz. A besamelt addig főzzük, amíg puding állagúra sűrűsödik. Ez pár perc, úgyhogy figyeljünk rá oda. Ha kész, reszeljünk bele parmezánt.
A sajtot reszeljük le. A tésztát osszuk 4 egyenlő darabra és nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink. A tepsi aljára tegyünk besamelt, majd az első tésztát. Erre jön a hús, majd sajt, majd besamel, majd megint tészta és így tovább. A tetejére besamel és sajt kerüljön.
Tegyük be a sütőbe fél órára 200 fokra.
Nagy szenvedés kivárni azt a fél órát, amíg sül, annyira jó az illata. Ez egyébként 6-8 adag.