Nálunk ez egy hatalmas kedvenc, bár szerintem a bolognai annyira jó, hogy senkinek nem lehet ellenére :).
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
3 db tojás
(pici víz, ha nem áll össze)
Hozzávalók a szószhoz:
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
fél zeller
4 paradicsom
30 dkg darált hús (eredetileg marha)
1 csokor petrezselyem
só
bors
olívaolaj
parmezán
egy löttyintésnyi tej
Elkészítés:
Először meggyúrjuk a tésztát. A lisztet beleöntjük a tálba, középen csinálunk egy lyukat. Ide ütjük a tojásokat. A tojásokhoz fokozatosan hozzákeverjük a lisztet egy fakanállal, majd kézzel jól összegyúrjuk. Ha nem akar összeállni, pici vízzel segíthetünk ezen a problémán. Kemény, de nyújtható tésztát kell kapnunk. Amíg a szósz elkészül, hagyjuk pihenni.
A hagymát, a répát és a zellert megpucoljuk, megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk és felaprítjuk (legegyszerűbb turmixgépben). A paradicsomot is megmossuk, majd leturmixoljuk. A hagymát, a répát és a zellert olívaolajon megsütjük, majd hozzáadjuk a darált húst. Ha ez is megsült, jöhetnek a fűszerek: só,bors,bazsalikom. Nálam egy kis pesto rosso (paradicsomos pesto) is került bele. Ha van fokhagymánk, azt se hagyjuk ki belőle. Aztán jöhet hozzá a paradicsom és a petrezselyem.
Amíg a szósz fő, készítsük el a tésztát. Vágjuk félbe bucit és nyújtsuk egyenként vékonyra. A nyújtásnál néha fordítsuk meg a tésztát, és lisztezzük meg alatta a nyújtódeszkát, mert könnyen leragad. Kedvünk szerint szeljük fel a tésztát. Én hosszú csíkokra szeltem, talán ez a legegyszerűbb. Forraljunk vizet és főzzük ki a tésztát. Tegyünk egy pici olajat és sót a főzővízbe.
A szószhoz adjunk egy löttyintésnyi tejet. Parmezán sajttal tálaljuk.
Káoszméter: 7
Megéri? Baromira...
Csekkoljátok Káosz Kapitány facebook-oldalát, ha több képet szeretnétek látni:
https://www.facebook.com/pages/K%C3%A1osz-Kapit%C3%A1ny-Konyh%C3%A1ja/283346191810827