Bolognai szósz házi tésztával

 2013.08.24. 20:05

IMG_2242.JPG

Nálunk ez egy hatalmas kedvenc, bár szerintem a bolognai annyira jó, hogy senkinek nem lehet ellenére :).

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt

3 db tojás 

(pici víz, ha nem áll össze)

Hozzávalók a szószhoz: 

1 db vöröshagyma

2 db sárgarépa

fél zeller

4 paradicsom

30 dkg darált hús (eredetileg marha)

1 csokor petrezselyem

bors

olívaolaj

parmezán

egy löttyintésnyi tej

Elkészítés: 

Először meggyúrjuk a tésztát. A lisztet beleöntjük a tálba, középen csinálunk egy lyukat. Ide ütjük a tojásokat. A tojásokhoz fokozatosan hozzákeverjük a lisztet egy fakanállal, majd kézzel jól összegyúrjuk. Ha nem akar összeállni, pici vízzel segíthetünk ezen a problémán. Kemény, de nyújtható tésztát kell kapnunk. Amíg a szósz elkészül, hagyjuk pihenni.

A hagymát, a répát és a zellert megpucoljuk, megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk és felaprítjuk (legegyszerűbb turmixgépben). A paradicsomot is megmossuk, majd leturmixoljuk. A hagymát, a répát és a zellert olívaolajon megsütjük, majd hozzáadjuk a darált húst. Ha ez is megsült, jöhetnek a fűszerek: só,bors,bazsalikom. Nálam egy kis pesto rosso (paradicsomos pesto) is került bele. Ha van fokhagymánk, azt se hagyjuk ki belőle. Aztán jöhet hozzá a paradicsom és a petrezselyem. 

Amíg a szósz fő, készítsük el a tésztát. Vágjuk félbe bucit és nyújtsuk egyenként vékonyra. A nyújtásnál néha fordítsuk meg a tésztát, és lisztezzük meg alatta a nyújtódeszkát, mert könnyen leragad. Kedvünk szerint szeljük fel a tésztát. Én hosszú csíkokra szeltem, talán ez a legegyszerűbb. Forraljunk vizet és főzzük ki a tésztát. Tegyünk egy pici olajat és sót a főzővízbe. 

A szószhoz adjunk egy löttyintésnyi tejet. Parmezán sajttal tálaljuk. 

Káoszméter: 7

Megéri? Baromira...

Csekkoljátok Káosz Kapitány facebook-oldalát, ha több képet szeretnétek látni:

https://www.facebook.com/pages/K%C3%A1osz-Kapit%C3%A1ny-Konyh%C3%A1ja/283346191810827

Címkék: olasz répa zeller bolognai petrezselyem házi tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://kaoszkapitanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr565475170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása