Vészesen közeleg az államvizsga, de tanulás helyett csak a sütés-főzés jár a fejemben. Persze azért tanulok is, de a főzés ilyenkor nagyon meg tud nyugtatni, meg hát amúgy is kéne főznöm, úgyhogy kellemes és hasznos is egyben. Ezt a receptet egy olasz főzőműsorban láttam, nagyon megtetszett. Bár a szószt legalább 2 óráig kéne főzni, nálam ez nem jött össze, de így is finom lett. Belinkelem a videót, hátha érdekel valakit: https://www.youtube.com/watch?v=wwyCUOijLeE (angolul van).
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg spagetti (tagliatelle még jobb, pláne, ha házi)
40 dkg darált marhahús (fele lehet sertés)
2 répa
1 kis darab zeller
1 vöröshagyma
5 dkg pancetta (ennek hiányában bacon)
1,5 dl vörösbor
1 dl paradicsomszósz
pici tej (ez elhagyható, ha valaki idegenkedik tőle)
parmezán
Elkészítés:
1. A zöldségeket megtisztítjuk és egy turmixgépben felaprítjuk.
2. Olivaolajon sütjük a zölségeket pár percig, majd hozzáadjuk a pancettát/bacont.
3. Néhány perc sütés után mehet bele a darált husi.
4, Ha megsült a darált hús, fűszerezzük és öntsük hozzá a vörösbort.
5. Ha a vörösbor belefőtt a húsba, adjuk hozzá a paradicsomszószt, és hagyjuk rotyogni 15 percig. Közben főzzük ki a tésztát hozzá.
6. A végén önthetünk a szószhoz egy kis tejet.
7. Parmezán sajttal tálaljuk.
A szósz és a tészta összekeverése vitás kérdés lehet, én néha így csinálom, néha úgy :).