Életemben nem ettem még muszakát, úgyhogy elhatároztam, hogy elkészítem és megkóstolom. Hát, nem egy 5 perc alatt összedobós kaja, az tuti, inkább hétvégére javaslom, amikor többi szabadidővel rendelkezik az ember.
Hozzávalók:
fél kiló padlizsán
fél kiló krumpli
fél kiló darált hús (eredetileg marha)
1 fej vöröshagyma
2 db paradicsom plusz 3 dl paradicsomszósz
3 dl tej plusz 3 ek. liszt plusz 3 dkg vaj a besamelhez
1 tojás
10 dkg sajt lereszelve
fahéj, só, bors
1 db paprika felkarikázva
Elkészítés:
1. A padlizsánokat mossuk meg, szeljük vékony szeletekre és sütőben süssük 15 percig 180 fokon.
2. A krumplit hámozzuk meg, mossuk meg, vágjuk szeletekre és főzzük meg sós vízben.
3. A hagymát aprítsuk fel, dinszteljük és adjuk hozzá a darált húst.
4. Ha a darált hús megsült, adjuk hozzá a fűszereket, a paradicsomokat, a paradicsomszószt és a paprikát. Főzzük össze.
5. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük. Fokozatosan hozzáadunk 3 dl tejet és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ez néhány percet vesz igénybe. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és ha picit kihűlt keverjük hozzá egy tojást is.
6. Egy tepsit kiolajozunk, és ebbe rétegezzük a hozzávalókat. Krumpli,padlizsán,hús,besamel, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Nem tudom, hogy hivatalosan hogyan szokták rétegezni a muszakát, nálam így sikerült. Lényeg, hogy a tetejére jusson mártás.
7. 180 fokon fél órát sütjük.
A legközelebbi téma a juhtúrós pogácsa lesz, de még előbb el kell készítenem :).
Addig is csekkoljátok le Káosz Kapitány facebook-oldalát: https://www.facebook.com/pages/K%C3%A1osz-Kapit%C3%A1ny-Konyh%C3%A1ja/283346191810827