Brownie, a véletlen műve

 2013.05.30. 12:20

543231_3623348107417_1376331645_n.jpg

Amit mindannyian tudunk a brownie-ról: amerikai és nagyon csokis. Talán kevesebben tudják, hogy a 20.század elején jelent meg ez a süti Amerikában (legalábbis írásban), és eredetével kapcsolatban több legenda is keletkezett. Az egyik ilyen legenda az, hogy egy szakács véletlenül öntött olvasztott csokit a keksz tésztájához, egy másik legenda szerint pedig nem volt otthon elegendő liszt, hát így lett a brownie. Megint egy másik elképzelés, hogy egy amerikai háziasszony elfelejtett sütőport tenni a csokitorta tésztájához, de ahelyett, hogy kidobta volna az 'elrontott' tortát, ami nem emelkedett meg annyira, leleményesen kockákra szelte, és így szolgálta fel. Bármelyik elképzelés azt bizonyítja, hogy érdemes kísérletezni, mert ennyire szuper dolgok jöhetnek létre puszta véletlenségből. Egyébként én ettem Amerikában brownie-t, de egyenesen szörnyű volt, mivel egy doboznyi brownie-port felöntöttek vízzel, majd megsütötték. Nem lett túl rózsás a végeredmény. Elismerem, hogy a recept, amit leírok, bonyolultabb lesz ennél egy picivel, de nagyon megéri a fáradtságot, mert így sem bonyolult és a végeredmény pedig remek. Amúgy ha amerikai sütit szeretnénk készíteni, főleg ha brownie-t, akkor ennek Flóra az abszolút szakértője, az ő blogján minden variáció megtalálható és mindegyik tökéletes (http://florakonyha.blogspot.hu/). Ezúton is köszi Flórának a remek receptekért. Ja, és diétázók inkább bele se olvassanak a receptbe, mer tutira elcsábulnak...

Hozzávalók: 

20 dkg étcsoki 

20 dkg vaj

3 tojás

20 dkg cukor

pici só

11 dkg liszt

Elkészítés: 

1. Az étcsokit törjük össze kisebb darabokra és a vajjal együtt mikróban olvasszuk meg.

2. Egy tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral.

3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

4. Ha kihűlt a csokis vaj, akkor öntsük hozzá a tojásos cukrot, meg a lisztet, meg a sót.

5. Keverjük össze és süssük kb 30 percet. Ne lepődjünk meg, hogy amikor kivesszük a sütőből, a sütink elég folyós lesz, de ez így normális. A szeleteléshez várni kell, amíg picit kihűl és megszilárdul.

Néhány tipp: vaníliafagyi és tejszínhab, ez alap. Friss gyümölcsök vagy gyümölcsszósz. Én néha liszt helyett a tésztába darált diót vagy mandulát teszek, így is nagyon szuper. 

Káoszméter: 

6, mert a tészta nagyon csokis és ha kifröcsög mindenhova, nem olyan jó takarítgatni. Ráadásul soha nem bírom kivárni, hogy már szeletelhető legyen. De abszolút megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaoszkapitanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr25335711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóninéni 2013.05.30. 17:01:12

4. pont: "Ha kihűlt a csokis vaj..." akkor baszhatom, mert sose jön ki az edényből. Az én fő problémám az, hogy tartsam ideális hőmérsékleten ahhoz, hogy simán tepsibe tudjam önteni, de nehogy összekapja a tojást.

Tóninéni 2013.05.30. 17:03:18

Ja! A dió szerintem nélkülözhetetlen!

tucsok13 2013.05.30. 18:51:35

@Tóninéni: ezt a receptet évekkel ezelőtt próbáltam, azóta van egy egyszerűbb, a végeredmény viszont nagyon tuti.
2 egész tojás
10 dkg cukor
1,5 dl olaj
5 dkg kakaópor (nem cukrozott)
fél sütőpor
5 dkg liszt
2 nagy marék dió
1 tábla Szerencsi (sárga) étcsoki
1 kis pohár kávé

A formát kivajazzuk, a sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
A tojást, az olajat, kávét összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, végén a darabokra tört diót és csokit. Formába öntjük, 17 percet sütjük. Akkor jó ha a teteje már szilárd de a belseje még puha.

lordgomba 2013.05.31. 14:15:48

@Tóninéni: szia, nekem nem volt még ezzel gondom, ne legyen olyan hideg,hogy megszilárduljon és tűzforró se. Ha a kettő között van, akkor nincs gond.

lordgomba 2013.05.31. 14:16:29

@tucsok13: szia! jól hangzik ez a recept is, ki fogom próbálni.

tucsok13 2013.05.31. 15:47:41

@lordgomba: sok sikert:) Az USA-ban éltem egy ideig, imádom a brownie-t, sokat próbáltam kinn is és itthon is, végül meglepő módon ez a pofon egyszerű lett a legfinomabb. Még a fudge receptjét egyszer kikísérletezem, addig marad a vaníliafagyi és most a friss eperzselé ha már szezonja van :)
süti beállítások módosítása