Amit mindannyian tudunk a brownie-ról: amerikai és nagyon csokis. Talán kevesebben tudják, hogy a 20.század elején jelent meg ez a süti Amerikában (legalábbis írásban), és eredetével kapcsolatban több legenda is keletkezett. Az egyik ilyen legenda az, hogy egy szakács véletlenül öntött olvasztott csokit a keksz tésztájához, egy másik legenda szerint pedig nem volt otthon elegendő liszt, hát így lett a brownie. Megint egy másik elképzelés, hogy egy amerikai háziasszony elfelejtett sütőport tenni a csokitorta tésztájához, de ahelyett, hogy kidobta volna az 'elrontott' tortát, ami nem emelkedett meg annyira, leleményesen kockákra szelte, és így szolgálta fel. Bármelyik elképzelés azt bizonyítja, hogy érdemes kísérletezni, mert ennyire szuper dolgok jöhetnek létre puszta véletlenségből. Egyébként én ettem Amerikában brownie-t, de egyenesen szörnyű volt, mivel egy doboznyi brownie-port felöntöttek vízzel, majd megsütötték. Nem lett túl rózsás a végeredmény. Elismerem, hogy a recept, amit leírok, bonyolultabb lesz ennél egy picivel, de nagyon megéri a fáradtságot, mert így sem bonyolult és a végeredmény pedig remek. Amúgy ha amerikai sütit szeretnénk készíteni, főleg ha brownie-t, akkor ennek Flóra az abszolút szakértője, az ő blogján minden variáció megtalálható és mindegyik tökéletes (http://florakonyha.blogspot.hu/). Ezúton is köszi Flórának a remek receptekért. Ja, és diétázók inkább bele se olvassanak a receptbe, mer tutira elcsábulnak...
Hozzávalók:
20 dkg étcsoki
20 dkg vaj
3 tojás
20 dkg cukor
pici só
11 dkg liszt
Elkészítés:
1. Az étcsokit törjük össze kisebb darabokra és a vajjal együtt mikróban olvasszuk meg.
2. Egy tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral.
3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
4. Ha kihűlt a csokis vaj, akkor öntsük hozzá a tojásos cukrot, meg a lisztet, meg a sót.
5. Keverjük össze és süssük kb 30 percet. Ne lepődjünk meg, hogy amikor kivesszük a sütőből, a sütink elég folyós lesz, de ez így normális. A szeleteléshez várni kell, amíg picit kihűl és megszilárdul.
Néhány tipp: vaníliafagyi és tejszínhab, ez alap. Friss gyümölcsök vagy gyümölcsszósz. Én néha liszt helyett a tésztába darált diót vagy mandulát teszek, így is nagyon szuper.
Káoszméter:
6, mert a tészta nagyon csokis és ha kifröcsög mindenhova, nem olyan jó takarítgatni. Ráadásul soha nem bírom kivárni, hogy már szeletelhető legyen. De abszolút megéri.