Lényegében két mániám van, az egyik az oliva, a másik a gomba. Megnyugtatóan hat rám, ha ezek valamelyikét (legjobb, ha mindkettőt) beletehetem valamibe. Ebbe a cipóba, amit gyakran sütök (néha naponta), oliva került, gomba nem. Mindenesetre nagyon egyszerű elkészíteni, és nem kötelező eleme az oliva sem. Ez egy nagyon jó kenyérrecept, érdemes kipróbálni. Össze-vissza variálható.
Hozzávalók:
50 dkg liszt - a különböző lisztek keverhetőek: pl. 30 dkg fehér liszt, 10 dkg rozsliszt, 5 dkg tönkölykorpa, 5 dkg zabpehely
2 dkg friss élesztő
2 dl víz
1 ek. cukor
1 kis doboz natúr joghurt (150 g)
fél dl olaj
só
10-15 db felaprított olivabogyó
Elkészítés:
1. A meleg, cukros vízben futtassuk fel az élesztőt.
2. Egy nagy tálba mérjük ki a lisztet, tegyük hozzá a joghurtot, az olajat, a sót és az olivabogyókat.
3. Az élesztős vizet is adjuk hozzá.
4. Először fakanállal keverjük össze a hozzávalókat, majd lisztes kézzel dagasszuk össze a tésztát.
3. Letakarva, meleg helyen kelesszük 1-2 órát, amíg a duplájára kel a tészta.
4. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a tésztából formázzunk cipót és süssük 50 percen keresztül.