Ezt a muffint nagyjából 5 éve készíthettem el először, és nagy sikert aratott. Azonban azóta hiába is próbálkoztam, nem sikerült ugyanolyanra. Már próbáltam a banánt szeletelve, villával enyhén összetördelve, tejjel elturmixolva adni a tésztához, de soha nem lett olyan ragacsos, amilyen akkor. Nemrég viszont sikerült reprodukálnom végre! Annyi volt a titok nyitja, hogy a banánt nagyon össze kell villával törni, hogy jó pépes, ragacsos legyen. Hurrá!
Az alaprecept amúgy a nosaltyról származik, a legegyszerűbb muffin néven fut.
Na lássuk, mi kell hozzá:
2 banán
2 bögre liszt (teljes kiőrlésűt is lehet)
0,75 bögre cukor
1 bögre tej
0,5 bögre olaj
1 tojás
0,5 cs. sütőpor
étcsoki
Elkészítés:
1. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat és a cukrot.
2. A liszthez hozzáadjuk a sütőport.
3. A banánt addig törjük a villával, amíg ragacsos nem lesz.
4. Mindent összeöntünk egy tálba, összekeverjük a dolgokat, és apróra tördelt étcsokit adunk hozzá.
5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
6. A tésztát kiadagoljuk, és megsütjük. Nekem pici muffinformám van, ez 15 perc alatt elkészül, de a nagyobbnak több idő kell.
Ezentúl bevezetem a káoszméter fogalmát, ami azt méri, hogy mekkora káoszt okozott az adott étel elkészítése.
Káoszméter (10-es skála):
5, mivel az elkészítés nagyon egyszerű, de amikor ki kell adagolni azokba a kis formákba és mindenhova folyik a tészta, az nem vicces, de ez talán csak az én bénaságom. Amúgy láttam egy nagyon jó praktikát, amivel el lehetne kerülni ezt a problémát. Üres mustáros vagy ketchupos flakonba kell tölteni a tésztát, és abból kinyomni a megfelelő helyre. Talán alkalmaznom kéne ezt a jó ötletet.